صحنه، خیس و عرق کرده است. گرمایی چنان طاقت فرسا، که از پشت ِ دوربین و تصاویر ِ سیاه و سفید احساسش می کنی. دوازده مرد، با کت و شلوار، وارد ِ اتاق می شوند، پنجره ها را باز می کنند، کت ها را در آورده و درنیاورده، آویزان کرده به جالباسی یا پشت صندلی ها، دور تا دور ِ میز ِ چوبی می نشینند. باید تصمیم بگیرند، درباره ی پسری هجده ساله؛ به اتهام ِ قتل پدرش. رای نهایی را باید هیئت منصفه، این دوازده مرد، بدهند. مردها آمده اند که در کوتاه ترین مدت، رای صادر کنند و هر چه زودتر آن اتاق ِ گرم ِ کلافه کننده را ترک کنند.
صورت مسئله مشخص است. رای می گیرند. چه کسی می گوید پسر گناهکار است؟ همه ی دست ها بالا می رود. شمارش انجام می شود. ۱۱ مرد دست ها را بالا برده اند. نگاه ها به سمت ِ شماره ی ۸ می چرخد. و داستان از همین جا شروع می شود. مرد ِ شماره ی ۸، ادعا می کند که دلایل برای ِ گناهکار بودن ِ پسر کافی نیست و نمی تواند بگوید که گناهکار است. می گوید که مسئله، جان ِ یک انسان است و نمی تواند براساس ِ شواهد ِ ناقص، رای بر گناهکاری و حکم اعدام ِ پسر بدهد. بحث بالا می گیرد، دیگران معتقدند که همه چیز روشن است و نیازی به بررسی نیست. شماره ی ۸، دلیل می آورد و در پایان می خواهد که رای گیری مخفی انجام بگیرد؛ اگر باز هم هر یازده نفر رای به گناهکار بودن ِ پسر بدهند، او هم همین رای را می دهد. اما در رای گیری مخفی، یک نفر، رای به بی گناهی پسر می دهد. و این یعنی حالا شده اند دو نفر، در برابر ِ ده نفر. و این داستان ادامه می یابد. دو ساعت بحث ِ طاقت فرسا، بی وقفه، عصبانیت ها، عقب نشینی کردن ها، رای گیری های چند باره، همه در همان اتاق انجام می شود. تا اینکه در نهایت هیئت منصفه، رای ِ خود را صادر می کنند.
فیلم از نظر ِ من فوق العاده بود. ۱۲ مرد، برای ِ سه دلار در روز آمده بودند که در کوتاهترین زمان ِ ممکن، در عرض ِ چند دقیقه، درباره ی جان ِ آدمی، رای صادر کنند. هر کدام از قشر ِ خاصی بود، شغل ِ خودش را داشت، حتی از اسم و هویت ِ یکدیگر بی اطلاع بودند. جوان، به عنوان ِ قاتل ِ پدرش به دادگاه معرفی شده بود، متهم بود؛ و در هیئت منصفه هم به صورت ِ پیش فرض، قاتل بود. اگر شماره ی ۸ هم مثل دیگران لحظه ای به سوال فکر نمی کرد، که پسر گناهکار است یا بی گناه، شاید پسرک اعدام می شد، شاید بی گناه اعدام می شد.
فیلم، قدیمی است. ساخته ۱۹۵۷ است، سیاه و سفید. تمام ِ فیلم در یک مکان، در همان اتاق ِ دربسته، اتفاق می افتد. و سراسر دیالوگ هایی ست بین ِ ۱۲ عضو ِ هیئت منصفه.
از لینک های زیر می توانید بیشتر درباره ی فیلم بخوانید:
از IMDb:
سینمای کلاسیک : ۱۲ مرد خشمگین ( ۱۲Angry Men )
نقد و بررسي ۱۲ Angry Men (دوازده مرد خشمگین)
یاشاسین:)))
😉